Traumaverwerking

Na een ingrijpende gebeurtenis zijn veel mensen uit hun doen. Je kunt overspoeld worden door angst, somberheid, verdriet of woede voelen en dat is heel normale reactie op een abnormale gebeurtenis. Het is logisch dat je dan uit balans bent. De klachten die je ervaart horen bij het verwerkingsproces en nemen meestal in de loop van de tijd weer af. 

Tips om een nare gebeurtenis zelf te verwerken:

  • Zoek steun, begrip en erkenning in je omgeving, bij mensen die je vertrouw
  • Gun jezelf rust en afleiding door fijne dingen te doen en naar buiten te gaan
  • Zorg voor een gezond dagritme 
  • Ga weer aan het werk zodra dat kan
  • Durf je emoties aan te gaan, ga (indien mogelijk) terug naar de plek waar de gebeurtenis zich heeft afgespeeld 

Professionele hulp  

Ben je 4 tot 6 weken na het incident nog erg van slag? Merk je dat de klachten niet verminderen? Lukt het niet om je leven op te pakken zoals gewoonlijk? Blijf er niet mee doorlopen. Trauma-klachten klachten kunnen goed verholpen worden met professionele hulp.

Een traumatisch verleden

Sommige mensen kunnen hun verleden niet (geheel) verwerken en kunnen bepaalde gebeurtenissen geen plek geven. Ze dragen hun verleden als een zware last met zich mee. Dat komt bijvoorbeeld omdat ze de traumatische gebeurtenissen hebben weggestopt, of dat het te groot was om zelf te verwerken. Men leeft dan 'gewoon' door maar zodra er iets ingrijpends gebeurt wordt de oude wond opengereten en voel je jezelf meestal hetzelfde als toen. Een traumatische jeugd leidt vaak tot een negatief zelfbeeld, lichamelijke klachten en depressieve gevoelens. De stap naar professionele hulp kan groot zijn. Bedenk dat ieder klein stapje er 1 is. Traumaverwerking gaat sowieso stap voor stap. EMDR kan dan een onderdeel van de behandeling zijn. Onze therapeut zal samen met jou kijken wat er nodig is en kan ook andere methodes dan EMDR toepassen.